ATLAS

Lataa koko työ (PDF)

9 kommenttia aiheesta “ATLAS”

  1. The authors really need to do some major adjustments to this idea to help it to sit better with the existing milieu. Now the roof structure is colossal and forms a very uncomfortable and clumsy relationship with the existing museum buildings. The roof overhang on the north side is unnecessary as the terrace area beneath will be in shadow for most of the day. The partial view of the illuminated roof over the Mannerheimintie wall is sufficient to arouse the curiosity of passersby. A square version of the same inverted roof form idea might work better and also be more unique in this context. It‘s certainly worth exploring. The spatial internal transition from the existing building to the gallery spaces of the extension has a kind of inevitable drama and monumentality that raises expectations about the exhibits and spatial experiences awaiting the visitor below ground. This might mean a re-examination and refinement of the underground space in which the central route terminates. At the moment it is a bit of an anticlimax. The planning logic of the new extension seems to be ok otherwise.

  2. Jykevä museo terävine kulmineen ja sen viereen pitäisi istuttaa (pyöreä) frisbee? Ei sovi ollenkaan yhteen korttelin arkkitehtuurin kanssa.

  3. Ei ole mun suosikki koska rikkoo tontin muotokieltä olemalla liian moderni. Se myös näyttää hyvältä kuvassa mutta kuinka katto pidetään puhtaana niin että näyttää yhtä hyvältä vielä vuosien päästä.
    Not my favourite as being too modern it does not fit into the overall desing of the property. Also it looks nice in the picture. But how do you keep the roof clean so that it looks as nice as it does from years to come?

    1. Tämä valkoinen katto, kuten on esitetty, tuskin voi olla käytettävissä. Keskimmäinen reikä tarvitsee oman katon, kun taas kattoterassin pinnan täytyy olla jotain käytännöllistä. Kaide on esitetty osion piirustuksessa, mutta ei perspektiivikuvassa. Nämä eivät ole suuria ongelmia, nykyisen museon suuri hinnan alittavuus voi olla paljon suurempi. Tämä on toisen vaiheen kohta – ongelmien korjaaminen, ja kaikki finalistit ovat. Lahden lisäksi tämä Atlas-ruokalaji voi tulla voittajaksi, jos päättäjät haluavat jotain rohkeaa, kontrastista, tunnistettavaa ja modernia.
      That white roof, as shown, can hardly be accessible. The central hole needs a roof of its own, while the roof-terrace surface needs to be something practical. The balustrade is shown in the section drawing, but not on the perspective view. Those are not big problems, the large undercutting of the existing Museum may be much bigger. That is the point of the second stage – to fix the problems, and all the finalists have some. Besides Lahde, this Atlas dish has the potential to become the winner, if the decision makers desire something bold, contrasting, recognizable and modern.

  4. Upea! Selkeä ja kaunis, istuu hyvin sekä kunnioittaa päärakennusta puhtaudellaan.

  5. Eiköhän tässä ole se voittaja. Teos on raikas ja valoisa, jossa on paljon elävyyttä. Pohjaratkaisut ovat selkeitä ja yksinkertaisen oloisia, mikä ei ole helppo saavutus.

    Muuriin tehtävä aukotus on mielenkiintoinen ja aistikas kaari.

    Renderöinnit ovat ehkä vähän aloittelijamaisia, mutta kyllä niistä toki selvän saa. Tämä ei ole kuitenkaan renderöintikilpailu, vaan suunnittelukilpailu.

    Lopputulos on kauniin valkoinen niin sisältä kuin päältä. Onnittelut tekijöille.

  6. Mikä tämä on? Suuri satelliittiantenni?
    What’s this? A big satellite dish?

  7. Tämä ”NIEMEYER U.F.O. SISÄÄN HELSINKI” -projekti käyttää kopioa Niemeyerin ylösalaisin olevasta kupolista Brasiliassa, joka on juuri matalampi. Se näyttää mielenkiintoiselta, kuten jotkut U.F.O., joka laskeutui sisäpihalle. Vaikutus näkyy lintujen hyvin, mutta ei hyvin kadulta, koska seinä piilottaa sen. Haluaisin nähdä kävelykadun sisäpihalta. Minimalistinen-brutaalinen sisustus on pelottava tunne, jotkut puun viimeistely voi pehmentää ja humanisoida sen. Suuret portaat näyttävät hyviltä, ​​mutta ihmiset haluavat liukuportaita. Rakennustuki U.F.O. katto voi olla ongelma, mutta teräsrakenteet saattavat pystyä käsittelemään sitä.
    This ”NIEMEYER U.F.O. IN HELSINKI” project uses a copy of the Niemeyer’s upside-down dome in Brasilia, just made more shallow, as its main feature. That looks interesting, like some U.F.O that landed in the courtyard. The effect is seen well by birds, but not well from the street, as the wall hides it. I would like to see a pedestrian perspective from the courtyard. The minimalist-brutalist interior has a scary feel, some timber finish may soften and humanize it. The grand stairs look good, but the people want the escalators. The cantilevered structural support for the U.F.O. roof may be an issue, but the steel trusses may be able to handle it.

Kommentoi